26/3/2022 : ASWH – SVV SCHEVENINGEN : 2-3
Enkele weken geleden maakte ik bij Kozakken Boys – Ijsselmeervogels kennis met het hoogste niveau van het Nederlandse amateurvoetbal: de Tweede Divisie, oftewel de Jack’s League. Die kennismaking was me uitstekend bevallen, dus toen mijn groundhopmakker D. voorstelde om een double in Nederland te doen met ASWH in de namiddag en profclub Excelsior Rotterdam in de avond, moest ik niet lang aarzelen. Temeer daar ik met de clubs wel “iets” had: zowel aan Scheveningen (de tegenstander van ASWH vandaag) als met Rotterdam heb ik uitstekende herinneringen, en ASWH wekte mijn nieuwsgierigheid ook aardig op. Dus werd koers gezet naar Nederland voor twee wedstrijden op rij.
De afstand naar Hendrik-Ido-Ambacht, de thuishaven van ASWH, bedroeg 146 km, best een lange trip maar die ging zeer vlot en in net iets meer dan anderhalf uur stonden we al op de parking van Sportpark Schildman.
ASWH komt dus uit Hendrik-Ido-Ambacht. Een dorp met zulk een naam maakt me meteen nieuwsgierig. Hoe komt een dorp aan zulk een naam? Mogelijks zouden we wel antwoorden vinden in het dorpscentrum. We waren namelijk ruim te vroeg op de parking van het sportpark, en besloten nog het dorpscentrum in te trekken op zoek naar het nodige voedsel. Het dorp, dat ruim 30000 inwoners telt, viel best mee. Heel wat kleine maar gezellige huisjes (het viel ons op dat wat leek op enkele relatieve grote huizen zoals we in België gewend zijn, eigenlijk in twee helften verdeeld waren en dus twee huizen aan elkaar vastgemaakt waren, waardoor het erg klein wonen leek) en heel wat vijvertjes en kleine beekjes. Naar gastronomische mogelijkheden was het wel even zoeken, tot we Brasserie Heeren van Ambacht troffen. Een leuke wijnbar en restaurantje met een groot terras dat door handig geplaatste haagjes erg gezellig oogde. Ik dacht verkeerdelijk dat de enige vegetarische optie sushi was, iets wat ik nog nooit eerder gegeten had. Het werd dus een vegetarische sushi, en die bleek heel erg mee te vallen. Het eten met chop sticks was wat onhandig, maar het smaakte wél en ik nam me meteen voor om in eigen stad ook eens een sushi te gaan proberen. Mijn makker D. is geen vegetariër en koos voor een andere sushi-variant, die vreemd genoeg popcorn bovenop de sushi had. Maar blijkbaar smaakte ook dat zeer. Ik polste de vrouwelijke bediende nog naar de herkomst van de dorpsnaam, maar daar had ze geen idee van.
Bij het wandelen naar het sportpark passeerden we een alleraardigst huisje, waar een bordje stond met uitleg over Huis Boucquet: Henric Yen zou in 1332 een deel van de herbedijking van de Zwijndrechtse Waard bekostigd hebben en daarom ambachtsheer in die waard geworden zijn. Het dorp zou naar hem genoemd zijn.
Mysterie opgelost? Neen dus. Want op de officiële website van de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht staat een lichte variant van het verhaal achter de naam van het dorp: in 1332 gaf Graaf Willem III van Holland een ondergelopen gebied uit ter bedijking. 12 welgestelden toonden interesse, en ieder daarvan kreeg ambachtsheerlijke rechten over het gebied dat hij voor zijn rekening nam. Hendrik IJden zou zo’n heerlijkheid geërfd hebben van zijn vader. Ene ambachtsheer Schildman bezat een aangrenzende heerlijkheid, na diens dood werden beide heerlijkheden samengevoegd. In 1373 werd buurtschap Oostendam toegevoegd aan de nieuwe ontstane heerlijkheid, en werd de nieuwe naam het lange Hendrik-Ido-Oostendam-en-Schildmanskinderen-Ambacht. Dit werd later ook de gemeentenaam. Na een gemeentenfusie in 1855 tenslotte werd de huidige gemeentenaam Hendrik-Ido-Ambacht aangenomen.
Welk van beide versies nu helemaal juist is, is dus een mysterie. Ik heb nog de gemeente gecontacteerd, maar zelfs zij leken niet helemaal zeker te zijn.
Om het mysterie rond de gemeentenaam nog wat groter te maken: er doen geruchten dat de naam ooit zelfs nog langer was: Hendrik-Ido-Oostendam-Schildmanskinderen-Groot-en-Klein-Sandelingen-Ambacht. Deze naam werd echter nooit in officiële documenten gebruikt.
Kortom, helemaal duidelijk werd de achtergrond van de dorpsnaam niet. Een beetje mysterie blijft overeind.
Gelukkig is de informatie over ASWH en tegenstander Scheveningen een stuk duidelijker. ASWH werd opgericht in 1929 en staat voor “Altijd Sterker Worden Hendrik-Ido-Ambacht”.
ASWH speelt op sportpark Schildman, waar meerdere sportclubs gevestigd zijn. ASWH deelt het sportpark met een andere voetbalclub uit een veel lager niveau, IFC, en ook met de tennisclub Hiaten, korfbalclub DVS ’69, en jeu de boulesclub Boulistica.
ASWH werd in 2005 Nederlands kampioen amateurvoetbal, en ook in de KNVB-beker hebben ze al meerdere successen behaald, waaronder clashes tegen meerdere topclubs uit de Eredivisie.
Ik hou wel van een club met een vleugje humor, en dat streepje humor is hier zeker aanwezig: in het clublied zit de regelmatig herhaalde zin “Zo af en toe, dan pakken wij een Cup (of zijn we runner-up)”. Zulke dingen waardeer ik erg.
Tegenstander vandaag is dus SVV Scheveningen. Scheveningen is een gemeente aan de kust, vlakbij Den Haag. In tegenstelling tot veel Nederlandse badplaatsen, waar duinen en natuur overheersen, is Scheveningen een erg drukke en toeristische plek met een grote boulevard langs het strand en tal van beach bars. Ik vond het echter erg gezellig en denk met veel plezier terug aan mijn bezoek aan Scheveningen, lang geleden intussen. Een bezoekje aan Scheveningen mét een wedstrijd inclusief zou dus best een aardig idee zijn, zeker bij goed weer wanneer een drankje in een beach bar tot de mogelijkheden behoort.
SVV Scheveningen werd in 1919 opgericht. In 1954 stapte men naar het betaald voetbal over onder de naam Scheveningen Holland Sport. In 1964 koppelde SVV Scheveningen zich uit deze constructie los en was er de wedergeboorte als amateursportvereniging. De betaald voetbal-afdeling zou als Holland Sport doorgaan en in 1974 fusioneren met ADO tot FC Den Haag. SVV Scheveningen speelde dus wel, zij het in een andere gedaante, enkele jaren profvoetbal. Sinds 1969 speelt SVV Scheveningen onafgebroken zijn thuiswedstrijden op sportpark Houtrust.
Geen van beide teams doet het dit seizoen goed, en dit was eigenlijk een degradatietopper in de Tweede Divisie, de hoogste reeks van het Nederlandse amateurvoetbal (hoewel in deze reeks heel wat spelers wel degelijk betaald worden). Scheveningen stond 14de, ASWH stond met 2 punten minder zelfs pas 16de, een onveilige plek. Daarvoor moeten we even kijken naar het systeem van de Tweede Divisie: de afdeling telt 18 clubs, maar gezien de beloftenelftallen van de profclubs (de zogenaamde “Jong” teams) een aparte regeling hebben, moet je die eigenlijk even wegdenken uit de stand zodat enkel de 16 echte amateurverenigingen overblijven. De laagst gerangschikte van die amateurclubs degradeert rechtstreeks naar de Derde Divisie, de 2 amateurclubs die net daarboven eindigen spelen een nacompetitie om het behoud. Samen met 6 clubs uit Derde Divisie strijden ze om 1 plek in de Tweede Divisie. Om helemaal veilig te zijn moet je dus 3 amateurclubs achter je houden in het klassement. ASWH stond dus op zo’n plek die hen veroordelen zou tot de nacompetitie, terwijl Scheveningen maar net op de veilige plaatsen stond. Mits winst zou ASWH over de kustploeg wippen in het klassement. Een degradatietopper dus inderdaad.
Het stadion van ASWH (hiermee bedoel ik dus waar de eerste ploeg haar wedstrijden afwerkt) heeft een zittribune met wit-zwarte (de kleuren van de club) zitjes langs de ene lange zijde. Achter 1 van beide doelen is een onoverdekte staantribune met slechts 4 tredes. Achter het andere doel is er niets. Aan de lange zijde tegenover de zittribune staat het clubhouse, waar de kantine een stuk hoger ligt dan het veld en een balkon heeft met mooi uitzicht over het veld. Helaas was dat balkon enkel betreedbaar voor clubleden. De kantine was overigens wel leuk vanwege de vele sjaals van allerhande clubs aan de muren, en de tekst van het grappige clublied op de muur. Ik miste wel de omnipresente clublogo’s zoals op Kozakken Boys ; je merkte aan alles dat ASWH toch een wat kleinere club is. Aan de buitenkant was het clublogo wel omnipresent.
Net naast het stadion van ASWH heeft IFC haar terrein ; hier is een klein clubhouse en een kleine zittribune, beide een stuk boven de grond. Dit is duidelijk het kleinere broertje van ASWH.
Eerder dit seizoen won ASWH met 0-3 in Scheveningen. De vraag was of ze die zege nu thuis konden overdoen en haasje-over konden doen in het klassement.
Bij de eerste echte aanval lag de bal al in doel: Scheveningen-speler de Niet draait zich fraai vrij in het strafschopgebied en schiet in de linker benedenhoek binnen. 0-1!
Al snel echter hingen de bordjes in evenwicht dankzij een behoorlijke blunder van de bezoekende doelman: van de Werp zet voor vanop de linkerflank, en hoewel de bal inderdaad tussen de palen belandt zou dit altijd een makkelijke vangbal voor de keeper moeten zijn. Doelman van der Maaten heeft echter de grootste moeite om het voorzet-schot te klemmen, en loopt daarbij met de bal over de eigen doellijn. 1-1 en alles te herdoen.
Al vrij snel kwam Scheveningen echter weer op voorsprong: voorzet vanop de rechterflank (van nog relatief ver van doel) wordt door Lex Immers in 1 tijd in doel gevolleyd. Een erg knappe goal van de speler die nog bij ADO Den Haag, Feyenoord en Club Brugge speelde.
Bijna wist Immers nog een tweede goal te scoren, zijn schot wijkt af en valt op het dak van het doel.
Even later weer bijna 1-3 voor een merkbaar beter Scheveningen: vrije trap van nochtans relatief ver buiten het strafschopgebied wordt perfect over de muur getrapt recht naar de rechter winkelhaak, de doelman van ASWH redt uitstekend in corner.
Ietwat tegen de gang van het spel in komt ASWH weer op gelijke hoogte: van der Velden zondert met een bal vooruit doorheen de Scheveningse verdediging van de Kreeke af voor de doelman, hij controleert mooi met rechts en lobt dan met links over de doelman binnen. 2-2, meteen ook de ruststand!
Tijdens de rust genoten we van een erg goedkope cola en koffie bij een drankstandje naast de zittribune, waar we kennismaakten met enkele Helmond Sport-aanhangers die dezelfde combo als wij deden: ASWH-Scheveningen tijdens de namiddag, en Excelsior-Helmond in de avond. We wisselden gegevens uit en kregen de vriendelijke invitatie om eens naar Helmond te komen voor een wedstrijd. Een aanbod dat ik zeker niet zou afslaan.
Bij de eerste kans na de rust stond de 2-3 meteen op het scorebord: de Niet kan op doel af maar ziet zijn schot gered door de Ambachtse doelman Janssen, Aldogan schiet de rebound (na een aanvankelijk minder goede balcontrole) in de rechter benedenhoek binnen.
Nadien volgt een tweede helft die een stuk kansarmer is dan de tweede. Met nog minder dan 10 minuten op de klok toch een grote kans op de 2-4: een speler draait zich vrij en schiet nipt over doel. Bijna 2-4!
Die misser kwam Scheveningen nog bijna duur te staan: zeer kort voor het einde van de wedstrijd krijgt ASWH nog een vrije trap vanop de rechterflank, aan de tweede paal kopt een ploeggenoot maar net naast. Bijna sleept ASWH nog een gelijkspel uit de brand, maar de wedstrijd eindigt op 2-3!
Omdat IJsselmeervogels won, staat ASWH nu voorlaatste. Scheveningen schuift op naar de 13de plaats, maar helemaal veilig zijn zij ook nog niet.
Deze eerste wedstrijd viel alvast erg mee. Het niveau is niet altijd top, maar we zagen een vermakelijke wedstrijd met de nodige doelpunten, en het was gezellig vertoeven daar in Sportpark Schildman. Voldaan maakten we de korte rit naar Rotterdam, waar we later in de avond nog zouden zijn hoe Excelsior Rotterdam met 3-0 won van Helmond Sport. Het Nederlandse (amateur)voetbal scoort weer goede punten bij me.
Bronnen geconsulteerd:
nl.wikipedia.org
www.aswh.nl
www.svvscheveningen.nl