26/3/2022 : EXCELSIOR ROTTERDAM – HELMOND SPORT : 3-0
Mijn groundhopmakker D. had voorgesteld om deze zaterdag een dubbele groundhop in Nederland te doen. In de namiddag zouden we naar Hendrik-Ido-Ambacht trekken voor het duel tussen ASWH en SVV Scheveningen, en ’s avonds naar Rotterdam voor Excelsior tegen Helmond Sport. Uiteraard was ik daar meteen voor te vinden. In de namiddag hadden we al een erg leuke namiddag gehad bij ASWH, dat met 2-3 verloor tegen SVV Scheveningen. Tijdens de rust van die wedstrijd verbroederden we met enkele supporters van Helmond Sport die ’s avonds hun team gingen aanmoedigen tegen Excelsior en dezelfde combinatie als ons maakten. Vriendelijke jongens, die ons meteen uitnodigden om ook eens naar Helmond af te zakken voor een wedstrijd. Dat is zeker een optie in de toekomst.
Vanuit Hendrik-Ido-Ambacht was het maar een korte autorit naar Rotterdam. We moesten dan ook niet in het centrum van Rotterdam zijn, maar in de wijk Kralingen, de thuis van Excelsior. Al kort nadat we Rotterdam binnenreden zagen we de lichtmasten van stadion Woudestein voor ons in zicht.
Rotterdam is 1 van mijn favoriete steden in Nederland. De stad werd tijdens Wereldoorlog II bijna geheel verwoest en werd dus heropgebouwd bijna van nul. Resultaat is dat de stad vol erg futuristisch aandoende architectuur staat. Het lijkt soms alsof Rotterdam je toont hoe stadsarchitectuur er in de toekomst zal uitzien, zo modern en apart is het. Maar hoewel ik doorgaans meer hou van oude historische steden, bevalt Rotterdam en die aparte architectuur me best. Er is ook heel veel water overal in de stad, iets waar ik erg van hou, en enkele van de leukste plekken in Rotterdam vind ik de erg originele (en futuristisch ogende) Markthallen met vrijwel net daarnaast de Kubuswoningen, en daar dan weer net naast de Oude Haven. De Kubuswoningen zijn echt een must-see: het is als een kleine wijk waar kubusvormige woningen in de lucht hangen. Je kan ook zo’n woning bezoeken. Heel erg apart. De Oude Haven is dan weer een zeer gezellige plek vol leuke bars en cafeetjes. Rotterdam biedt ook een heel divers cultureel aanbod, en het is een prima stad voor uit te gaan en/of te gaan winkelen.
Uiteraard moesten we niet in het centrum zijn, onze bestemming was dus de wijk Kralingen, de habitat van Excelsior. Rotterdam telt 3 profclubs: Feyenoord als grootste en veruit populairste club, Sparta Rotterdam, en dan is er in de schaduw van die twee clubs het “kleine” Excelsior. Alle drie clubs met een lange en rijke historie.
Excelsior werd opgericht op 23 juli 1902 en viert dit jaar dus haar 120-jarig bestaan. Het overgrote deel van haar geschiedenis bracht Excelsior door op Woudestein, dat tegenwoordig helaas om sponsorredenen het Van Donge & De Roo Stadion heet.
Een hoogtepunt in de clubgeschiedenis vond plaats in 1930, toen Excelsior de finale van de KNVB-beker bereikte. Excelsior verloor nipt met 1-0 tegen stadsgenoot Feyenoord.
Doorheen zijn lange geschiedenis moest Excelsior steeds zien te overleven met erg beperkte middelen, maar was men wel erg vindingrijk daarbij. De legendarische oud-voorzitter Henk Zon bijvoorbeeld (hij was voorzitter van 1952 tot 1977) ging na elke toespraak met zijn bolhoed rond om geld in te zamelen. Hij kwam ook op het idee om oud papier in te gaan zamelen ; met een halfversleten busje ging een groepje vrijwilligers wekelijks op pad om op vaste adressen stapels oud papier op te halen. Dit leverde hen jaarlijks duizenden guldens op. Na zijn voorzitterschap ging Henk Zon zelfs soms mee op pad om oud papier in te zamelen. Het leverde Excelsior de bijnaam “Club van oud papier” op.
Doorheen haar geschiedenis was Excelsior erg creatief, waardoor ze met enkele initiatieven de eerste club in Nederland waren. Zo was Excelsior in 1958 de eerste club in Nederland met een overdekte staantribune, die bovendien door vrijwilligers was gebouwd. Nog een feit waarmee Excelsior de geschiedenisboeken haalde: lange tijd verbood de KNVB shirtreclame. Toch werd Excelsior in 1974 één van de eerste, of misschien wel de eerste club in Nederland die met shirtreclame ging spelen. Dat moest wel op een verdoken manier, want officiëel mocht dit nog niet. De club ging spelen met de grote letter A op de borst gedrukt. Officiëel stond dit voor “A-elftal”, maar het verwees wel degelijk naar Akai, het bedrijf van suikeroom Rob Albers. Toch verbood de KNVB deze verdoken reclame en moest men de A weer van het shirt halen, tot in 1982 de shirtreclame werd ingevoerd in het Nederlandse voetbal. Akai zou nog tot 2000 op de shirts van Excelsior staan.
Dit alles, in combinatie met het imago van sympathieke underdog (tegenover stadsgenoten Feyenoord en Sparta), leverde Excelsior toch een klein beetje een cultstatus op. Maar overleven was niet altijd makkelijk. In 1996 werd daarom een structurele samenwerking met Feyenoord opgezet, nadat in het verleden al meermaals kortstondige samenwerkingen met Feyenoord bestonden. In 2015 werd deze structurele samenwerking stopgezet en moest Excelsior weer alleen zien te overleven.
De samenwerking met Feyenoord leverde wel enkele sportief succesrijkere jaren op, en de laatste 2.5 decennia pendelt Excelsior zowat heen en weer tussen de Eredivisie en de Eerste Divisie (het tweede profniveau dus). Ook nu verblijft Excelsior in de Eerste Divisie, en dit seizoen loopt het erg goed: Excelsior stond 3de, achter leider FC Emmen en vice-leider FC Volendam. Excelsior strijdt dus nog steeds mee om de rechtstreekse promotie (en mocht dat niet lukken, dan is er nog altijd de nacompetitie voor promotie).
Tegenstander van vandaag, Helmond Sport, heeft een kortere geschiedenis en doet het dit seizoen een stuk minder goed. Het staat roemloos laatste, maar zal allicht niet degraderen omdat uit de Tweede Divisie (het hoogste amateurniveau in Nederland) de leider Katwijk niet van plan lijkt de licentie voor promotie aan te vragen. De kans is dus erg groot dat Helmond Sport gewoon in de Eerste Divisie kan blijven, ondanks die laatste plaats.
Helmond Sport is een relatief jonge club, zeker vergeleken met Excelsior. Het werd opgericht op 27 juli 1967. De club nam de betaald voetballicentie over van Helmondia ’55. Ook Helmond bereikte 1x de finale van de KNVB-beker: in 1985 verloor het de finale van FC Utrecht.
Plaats van het gebeuren was dus het Van Donge & De Roo Stadion, oftewel Woudestein zoals het vroeger heette en zoals hoe heel wat mensen het stadion nog steeds noemen. Een klein, maar erg fraai stadionnetje. Aan beide lange zijdes van het veld staan fraaie zittribunes die erg kort bij het veld staan. Achter het ene doel bevindt zich de harde kern van Excelsior, die een kleine staantribune heeft met daarnaast weer zittribunes. De cijfers “19” langs de ene kant van de staantribune en “02” langs de andere kant van de staantribune verwijzen naar het stichtingsjaar van de club. De staanplaatsen waar de die-hard Excelsior-fans staan is voorzien van de slogan “Strijden en winnen”, en in graffiti staat “Boys uit Rotterdam” op de muur. Achter het andere doel is een tribune die deels uit zitplaatsen bestaat, en deels uit staanplaatsen voor de fans van de bezoekende ploeg. Een erg gezellig stadionnetje, met de tribunes dicht bij het veld ; enige minpuntje is dat slechts in 1 van de 4 hoeken de tribunes doorlopen. De andere 3 hoeken zijn open. Maar dat was maar een klein minpuntje van een voor het overige zeer gezellig stadionnetje.
Mijn groundhopmakker D. had de dagen voor de wedstrijd 2 kaarten besteld, bij aankomst aan het stadion was het niet helemaal duidelijk waar we die kaarten moesten ophalen. De stewardessen aan de ene ingang verwezen ons naar de volgende deur, die echter niet bereikbaar was omdat hekkens en de spelersbus van Helmond de toegang blokkeerden. Een vriendelijke medewerker van de club maakte de toegang vrij en zo konden we toch onze 2 tickets gaan ophalen. We kozen voor een plek op een tribune langs de lange zijde van het veld, dat leek ons beter voor het zicht op de wedstrijd. De plek waar we onze tickets moesten ophalen was overigens ook de plek waar spelers voor of na de wedstrijd geïnterviewd werden met een reclamebord vol sponsornamen achter zich.
Gezien we nog te vroeg waren en het stadion nog niet open was, verkenden we het zogenaamde Excelsior Rotterdam Fanplein. Dat bestond uit enkele container-achtige kraampjes die fan merchandise of voedsel en drankjes verkochten. Omdat de honger stilaan toesloeg heb ik niet 1 maar 2 pakjes frieten met mosterd gegeten ; het moet gezegd: deze frieten waren best te smaken. Andere vegetarische opties waren er niet, dus het werd net als bij mijn vorige Nederlandtrip fastfood. Op culinair vlak is groundhoppen niet altijd de meest gezonde bezigheid.
Wij zaten op de ALB tribune. Dat verwees naar de Albers & Erasmus Tribune, oftewel ALB & ERS-tribune. Elders in het stadion was er trouwens een tribune vernoemd naar Robin van Persie, die heel wat jaren in de jeugdopleiding van Excelsior doorbracht. Omdat we geen vaste zitjes met nummers toegewezen kregen en erg vroeg het stadion binnen konden, hadden we veel keuze waar te zitten en kozen we een stekje vlakbij de middencirkel. Ook een ideaal moment om het nog vrij lege stadion op foto vast te leggen. Het duurde niet zo lang voor het publiek naar binnen kwam en het stadion zich aardig zou vullen: hoewel wij een 2000 tot 2500 toeschouwers schatten, gaven de officiële cijfers na de wedstrijd 3345 toeschouwers aan. Een 50-tal daarvan waren fans meegereisd uit Helmond, met een spandoek waarop ze zich de “Helmond Alcoholici” noemden. Als we ons baseren op de mensen uit Helmond die we eerder in de namiddag bij ASWH ontmoetten, een passende naam voor de harde kern, die zich ook vocaal erg liet gelden.
De fans uit Helmond die we ’s namiddags ontmoet hadden vreesden voor een afstraffing tegen Excelsior, en het begin van de wedstrijd was alvast niet hoopgevend voor de bezoekers. De eerste kans was voor Excelsior: een vrije trap vanop 19 à 20 meter ging netjes over de muur, de Helmondse doelman redde de bal uit de rechter hoek.
Bij de tweede dreiging van Excelsior was het raak: een voorzet vanop de linkerflank wordt door Wieffer mooi in de linker hoek binnengekopt. 1-0!
Ietsje later alweer dreiging van Excelsior: een vrije trap wordt in het pak gedropt, en aan de tweede paal ingekopt. De doelman van Helmond wist de bal nog net van onder de lat over te duwen in corner.
Ietsje later toch ook eens Helmond, met een afstandsschot van buiten het strafschopgebied dat niet ver naast de rechter benedenhoek buiten gaat.
Helmond rook nu stilaan zijn kans en Excelsior leek de pressing wat op te geven. Een mooie combinatie van Helmond resulteert in een schot van binnen het strafschopgebied, dat echter vrij hoog over doel gaat.
Even later kreeg Helmond dé kans op de gelijkmaker in geschenkverpakking: een Excelsiorverdediger kopt de bal pardoes in de voeten van een Helmondspeler die alleen voor de doelman staat, maar hij trapt half naast de bal waardoor de bal naast de rechter benedenhoek buiten gaat. Als je dit soort kansen mist, schiet je natuurlijk in de eigen voet.
Ook Excelsior krijgt nog een enorme kans: een mooie combinatie rond en in het strafschopgebied zet een speler alleen voor de Helmondse doelman, die het schot van zeer dichtbij echter redt.
We gaan rusten bij 1-0.
Meteen na de rust mogen de boeken zo goed als toe: we zijn in minuut 48 wanneer een voorzet vanop de rechterflank centraal voor doel ingekopt wordt door Dallinga. 2-0! Hierbij dient wel gezegd dat zeer kort voor de voorzet vertrok een speler van Helmond ging liggen, hij leek zich te verstappen op een lange bal. Excelsior speelde gewoon door en het staat dus 2-0.
Pas kort voor het einde van de wedstrijd komt Helmond bijna aan de tegentreffer: doorsteekpasje bereikt een Helmondse speler zeer dicht bij doel, maar de hoek is zeer scherp. Zijn schot gaat net voorbij de verste paal buiten.
Het moet gezegd dat de Helmondse supporters hun ploeg bleven steunen en aanmoedigen de hele wedstrijd, maar de eerredder mocht dus net niet zijn.
In de toegevoegde tijd wordt het zelfs integendeel nog 3-0: El Yaakoubi haalt van buiten het strafschopgebied uit en ziet zijn schot in de verste hoek (de rechter hoek) verdwijnen. Een zeer fraai doelpunt waarmee de 3-0 eindstand op het bord staat.
Excelsior blijft dus meestrijden voor de rechtstreekse promotie, terwijl Helmond 20ste en laatste in het klassement blijft.
De terugrit verliep al even vlot als de heenrit, en nog veel vroeger dan verwacht was ik al terug thuis. Ik heb de smaak van het Nederlandse voetbal nu wel te pakken, dus hopelijk volgen er nog meer leuke groundhops bij onze noorderburen.
Bronnen:
nl.wikipedia.org
www.excelsiorrotterdam.nl
www.helmondsport.nl