25/7/2018 : KSC GRIMBERGEN – RWDM : 0-5

 

Na twee eerdere oefenwedstrijden waarvan de eerste, thuis tegen Anderlecht in een bruisend Machtensstadion, alweer zowat een maand geleden was, en de tweede tegen de Turkse topklasser Konyaspor in Nederland achter gesloten deuren werd gespeeld, was er opnieuw de kans om RWDM echt te zien oefenen en de nieuwste aanwinsten live aan het werk te zien. Een korte verplaatsing wachtte richting Grimbergen, in de rand rond Brussel. Een club die jarenlang in derde en vierde afdeling speelde, maar door enkele opeenvolgende degradaties komend seizoen in eerste provinciale moet uitkomen.

Tegen Anderlecht (0-1) en Konyaspor (1-2) werd maar met 1 doelpunt verschil verloren, wat zo vroeg in de voorbereiding knappe resultaten zijn voor een derdedivisionist die RWDM tenslotte net is. Er werd de voorbije weken goed ingekocht en de contracten van coach Brncic en sterkhouders als Sadin, de broers Cabeke, Bova, en nu ook Mbuba werden allen opengebroken. De verwachtingen onder supporters lijken dan ook hooggespannen. Ik was dan ook erg nieuwsgierig om de nieuwe aanwinsten aan het werk te zien.

 

Het stadion van Grimbergen is erg bijzonder omdat het middenin een bos (het Prinsenbos) ligt, omringd door bomen. Helaas vond deze oefenwedstrijd plaats op het kunstgras van het jeugdcomplex TerWilgen. Maar toen ik merkte (dankjewel, Google Maps) dat de beiden maar een paar minuten van elkaar verwijderd lagen, besloot ik een vroegere bus richting Grimbergen te nemen en het hoofdstadion ook op foto te vereeuwigen. Dat bleek puur qua infrastructuur geen hoogvlieger: een enkele zittribune (en niet eens een zeer grote), een paar onoverdekte trapjes om op te staan, en een kantine. Gelukkig werd dit gecompenseerd door de bijzondere ligging van het stadionnetje, middenin het bos. Ik stel me echter wel de vraag hoe men hier clubs met een grote aanhang kan ontvangen ; iets waar Grimbergen nu natuurlijk even niet aan hoeft te denken gezien de degradatie naar eerste provinciale.

Het jeugdcomplex TerWilgen is een typisch jeugdcomplex: meerdere terreinen naast elkaar, zonder echte infrastructuur voor de bezoekers, behalve dan de kantine. In dit decor, en voor toch een 250 à 300 opgedaagde toeschouwers (het overgrote merendeel van RWDM ; de kassier van Grimbergen deed goede zaken vandaag!), werd de wedstrijd onder een loden warmte op gang getrapt.

Het eerste half uur van de wedstrijd leverde zoals verwacht een erg groot verldoverwicht op voor RWDM, doch de thuisploeg hield vrij makkelijk stand en echte kansen bleven zo goed als uit. Het is veelzeggend dat het gevaarlijkste moment een slechte voorzet vanop links was die per ongeluk bovenop de verste kruising belandde. Pas na zowat een half uur kwam een echt grote kans: Bova werd alleen voor de doelman afgezonderd, maar schoof de bal naast de verste paal.

Het was het sein voor RWDM om door te duwen en stilaan vielen de kansen wel. Voor de rust werd uiteindelijk toch een doelpunt genoteerd: Bova stiftte de bal van dichtbij over de doelman, en de 0-1 ruststand stond op het denkbeeldige scorebord.

Na de rust zagen we een dominant RWDM dat nu ook echt kansen begon af te dwingen. De inbreng van Nico Binst, ex-Antwerp en ex-Lierse, zorgde er voor dat het al snel 0-2 was. Eerste doelpunt in Molenbeekse loondienst voor hem, er zouden er nog twee volgen. De 0-4 van Binst kwam er na een mooie collectieve aanval, bij de 0-5 omspeelde hij de doelman om dan vanuit een erg scherpe hoek de bal via de binnenkant van de verste paal binnen te trappen.
Tussenin liet ook testspeler Panos, die een erg gretige en degelijke indruk liet, een doelpunt optekenen. 0-5 dus, en dan kwam een moegestreden Grimbergen in feite nog goed weg: met opnieuw een bal tegen het doelkader en nog een poging die van de lijn werd gehaald (beiden bij een 0-3 tussenstand) had de score eigenlijk nog hoger kunnen oplopen.

Maar belangrijker dan de score tegen een eersteprovincialer, toch niet de beste waardemeter, was de kennismaking met de nieuwe gezichten. En die viel dus prima mee. Testspeler Panos liet een erg gretige en degelijke indruk. Nieuwe aanwinst Binst scoorde 3x. Garcia Rodriguez wist niet te scoren maar liet zich ook erg goed opmerken en was er enkele keren dichtbij. Achterin toonden Ruyssen en Celestine zich zeer betrouwbaar. Dit alles was misschien wel belangrijker dan het resultaat van wat uiteindelijk een oefenpot tegen een club die drie reeksen lager speelt was.

 

Grimbergen toonde zich een uiterst gemotiveerde tegenstander die echter in de tweede helft moegespeeld was en toch duidelijk enkele reeksen lager uitkomt. Ze boden in de eerste helft prima weerwerk, maar zaten na de rust duidelijk door hun beste krachten heen. De boekhouder van de club kan zich in de handen wrijven: er was erg veel (voor een oefenwedstrijd middenin de zomer tegen een provincialer) volk uit Molenbeek mee, en 8 € inkom is voor dit soort wedstrijd niet min. Reken daar nog de inkomsten uit drankverkoop bij en dan lijkt het me niet dat iemand bij de thuisclub zal klagen over de komst van RWDM.