19/3/2017 : RWDM Girls – FC St Michel (dames) 4-1

19/3/2017 : FC St Michel – FC Polonia Boitsfort 3-0

 

Groundhoppen kan een vrij slaapberovende activiteit zijn. De bekerfinale de avond voordien tussen KV Oostende en Zulte-Waregem was nog niet helemaal verteerd (met verlengingen en penalty’s liep die partij al tot erg laat op de avond uit) en zondagochtend liep de wekker alweer erg vroeg af. Er was namelijk de mogelijkheid tot een “double” op zondag met 2 wedstrijden op eenzelfde dag. ’s Ochtends speelden de dames van RWDM, een ploeg die ik al langere tijd wilde bezoeken. Dat was om 11:15 ’s ochtends, dus wedstrijd zou aflopen om 13:00. Twee uur later was een bezoekje aan het gemeentelijk sportcomplex van St-Pieters-Woluwe mogelijk voor de wedstrijd van FC Saint-Michel tegen Polonia Boitsfort. Een leuke double, en het lot besliste ook nog eens dat RWDM Girls het uitgerekend tegen de dames van datzelfde FC Saint-Michel moest opnemen. Dus door een toeval zou ik de damesploeg en herenploeg van FC Saint-Michel op eenzelfde dag kunnen aanschouwen.

Dat rechtvaardigt om even uitgebreid dat FC Saint-Michel aan U voor te stellen. Met dank aan de gerechtigd correspondent, die de geschiedenis van de club tot in de kleinste details kon vertellen …

FC Saint-Michel zag het levenslicht in 1971 en dankt zijn naam aan een school in Etterbeek, het college St-Michel. In 1971 groeide daar het idee om een club aan het college op te richten, en werd een brief rondgestuurd naar alle ex-studenten van het college van de 6 jaren voorheen. Bij de daaropvolgende bijeenkomst werd de club opgericht. Na een seizoen van enkel oefenwedstrijden sloot men in 1972 aan bij de KBVB. Stamnummer 7774 werd aan de nieuwe club toegekend, die van start ging in 4e provinciale. Thuishaven was het huidige stadion, dat toen echter nog Stade Evrard heette en er nog heel anders uitzag (de tribune toen stond aan de overkant van het veld vergeleken met de huidige tribune).

In het tweede seizoen van hun bestaan, seizoen 1973-1974, speelde men aan de Rue Kelle. Dit was het voormalige stadion van White Star, dat na fusie met RRC Brussel zou opgaan in Racing White, dat op zijn beurt na fusie met Daring Molenbeek het iconische RWDM zou vormen. Aan de Rue Kelle lag overigens enkel het veld er nog, de tribunes van het White Star stadion waren toen al gesloopt. Voorts waren er in de gemeente nog twee clubs: Olympic Stockel, dat toen nog aan de Avenue de Hinnisdael speelde (dit terrein bestaat sinds 1974-1975 niet meer) en FC Kelle. Het probleem was dat in St-Pieters-Woluwe enkel nog het terrein aan de Rue Kelle overbleef, gezien het stadion waar FC St-Michel nu speelt toen verbouwd werd en tijdelijk niet gebruikt kon worden. Vanaf het seizoen 1975-76 gingen Stockel en FC Kelle het terrein aan de Rue Kelle delen, terwijl FC Saint-Michel zijn tijdelijke nieuwe thuis vond op het veld van de wijk Kapelleveld in het naburige St-Lambrechts-Woluwe (dit veld, dat als het ware “boven” het Fallonstadion ligt, bestaat nog steeds en huisvest momenteel de club Chiefs Kapelleveld, een liefhebbersploeg in het ABSSA voetbalverbond). Vanaf seizoen 1976-1977 was St-Michel terug “thuis” : de werken aan de huidige accommodatie aan de Avenue Salomé waren voltooid en de accommodatie was dus weer gebruiksklaar. De huidige zittribune was toen nieuw. St-Michel speelt nu dus al 40 jaar op de huidige accommodatie.

Ter volledigheid nog enkele weetjes over de club:

          de jeugd van de club speelde vanaf 1975 tot het seizoen 2014-2015 op het veld van het St-Michel college waar de club ook opgericht werd. Dit terrein bestaat al sinds 1909 (!), 4 jaar na de stichting van het college zelf. Het terrein, een zandterrein, wordt nu enkel nog gebruikt voor de lessen LO van de leerlingen van het college. De jeugd is nu deels gehuisvest aan de Avenue Salomé en deels aan de Rue Kelle. Naast de jeugd van St-Michel spelen hier ook nog liefhebbersploegen uit het ABSSA en Travailliste voetbal: St-Georges, Bleu et Blanc, en BEA Woluwé hebben hier hun thuishaven.

          Het terrein aan de huidige thuishaven is synthetisch sinds het seizoen 1995-1996.

          FC Saint-Michel had enige tijd een reservenploeg in het ABSSA liefhebbersvoetbal. Deze “club” heette FC Essem (woordspeling op de afkorting FCSM van FC Saint-Michel) en speelde wél op het veld van het college. Zij sloten in 1976 of 1977 aan bij het ABSSA en speelden tot 1994, toen deze ploeg stopgezet werd.

          Op het huidige terrein aan de Avenue Salomé speelt overigens nog steeds een club uit het ABSSA: CS Azur. Zij kunnen de grote zittribune in principe gebruiken, maar gezien het gebrek aan toeschouwers doet men de moeite niet de poort naar de zittribune te openen.

          De damesploeg van FC Saint-Michel speelt net als de heren aan de Avenue Salomé.

          Langs het terrein staat een indrukwekkende zittribune met houten bankjes, met capaciteit van 3000 toeschouwers. Dit terwijl FC Saint-Michel in derde provinciale gemiddeld 50 tot 100 fans lokt (soms zelfs minder, occasioneel ietsje meer). Dit ligt ook deels aan het feit dat atletiekclubs White Star AC (niets te maken met voetbalclub R. White Star Bruxelles) en hockeyclub Orée het veld ook gebruiken.

          Een tweede club in provinciale speelde enige tijd op het veld aan de Avenue Salomé: Gunners Leopold Club. Deze club met stamnummer 9331 begon als de vriendenclub “Gunners” die oefenwedstrijden speelden, tot men in kampioenschap aan wilde treden en op zoek ging naar een veld. Men benaderde FC St-Michel en startten toen als “FC St-Michel C”, een soort derde elftal van de club FC St-Michel. Na enige tijd eiste de jeugd van St-Michel echter de terreinen op maar bleek er op zondagnamiddag nog wel een gaatje om het terrein te gebruiken. Men splitste zich toen af van FC Saint-Michel en ging onder een eigen clubnaam en stamnummer van start. De naam werd Gunners Leopold Club de Woluwé-Saint-Pierre. Men richtte ook eigen jeugdteams op. Na een 10-tal jaren kreeg deze club echter financiële moeilijkheden en in 2013 hield men op te bestaan.

 

En helemaal voor de volledigheid: FC Kelle fusioneerde in 1985 met Stockel, dat momenteel in eerste provinciale tegen de degradatie vecht (en een B-ploeg heeft in 2e provinciale, maar die is reeds lang veroordeeld tot degradatie) en een eigen accommodatie “Club House” in de wijk Stokkel heeft.

 

Maar goed, over naar de orde van de dag: de wedstrijden van vandaag.

De eerste wedstrijd was dus die van de dames van RWDM tegen FC Saint-Michel. De RWDM Girls eens bekijken stond al lang op mijn verlanglijstje. Ik ben zwaar sympathisant van het herboren RWDM, en bovendien is RWDM Girls pas sinds dit seizoen toegetreden tot de RWDM familie, nadat de club werd opgericht als FC Molenbeek Girls. De club is erg multicultureel met erg veel speelsters van allochtone origine, met vooral veel speelsters van Noord-Afrikaanse/islamitische achtergrond. Toen de club werd opgericht werd luidop de vraag gesteld of in het wat conservatieve Molenbeek een damesvoetbalclub wel kans op slagen had. Men waagde het er toch op en ging met een zeer beperkt aantal meisjes van start: FC Molenbeek Girls sloot aan bij de KBVB met stamnummer 9612. De sceptici kregen ongelijk: de club was meteen een succes en het aantal speelsters en aantal elftallen in competitie groeide elk seizoen. Intussen is de club florerend en sinds begin dit seizoen uitkomend als RWDM Girls. Weliswaar mét behoud van het eigen stamnummer, los van het stamnummer van het “nieuwe” RWDM. Ik ben sowieso sympathisant van het nieuwe RWDM, en gezien mijn fascinatie voor het Midden-Oosten en de Arabische cultuur hou ik van het bezoeken van clubs met een zekere achtergrond in de allochtone gemeenschappen uit die landen. Een bezoek aan RWDM Girls was dan ook al lang op de verlanglijst.

Thuishaven van RWDM Girls is het Sippelberg sportcomplex in St-Jans-Molenbeek, in de wijk Ossegem. Meer nog: het stadion ligt letterlijk een steenworp van metrostation Ossegem. Nu ja, “stadion”… Ooit was het dat wel, hier speelde meer dan 50 jaar geleden Crossing Molenbeek voor die club na een fusie uiteindelijk als Crossing Schaerbeek in het Josaphatpark in Schaarbeek zou belanden (om na enige tijd en nog een fusie later momenteel onder stamnummer 55 te voetballen in het onooglijke dorpje Elewijt onder de naam KCVV Elewijt, buiten de hectische grootstad). De Sippelberg is al enige tijd een gemeentelijk sportcomplex eerder dan een echt stadion. Er liggen 3 velden, waarvan 2 synthetiche. Het hoger gelegen veld heeft een kleine zittribune die opvalt met haar kleurrijke zitjes. Tussen de 2 lager gelegen velden staat een kleine zittribune met houten bankjes aan beide kanten, netjes tussen de 2 velden in. Aan de ene kant van het natuurlijk grasveld is het terrein omsloten door een vrij drukke straat met veel rijhuizen. Ook enkele hoge appartementsblokken zijn zichtbaar op de achtergrond, maar dan aan de andere kant van het complex. Je merkt dat je hier in de grootstad bent, en daar hou ik wel van. Er ligt ook een buffet (kantine) en een sporthal.

Naast de dames van RWDM en jeugdploegen van diverse clubs, spelen op dit complex ook derdeprovincialer Jeunesse Molenbeek Academie (een overwegend Marokkaanse club qua origine) en diverse liefhebbersploegen uit diverse voetbalverbonden (KVV, KAVVV, Travailliste, ABSSA). Veelal hebben die liefhebbersploegen ook hun oorsprong in de allochtone gemeenschappen van Brussel. Voor liefhebbers van multiculturele clubs, zoals ik, is het goed vertoeven aan de Sippelberg. Vroeger speelden hier ook nog enkele provincialers: FC Kosova Schaerbeek speelde hier nog in de jaren ’90, voor de club naar Schaarbeek (eerst naar het oude Crossingstadion en dan naar haar huidige thuis, het Stade Chazal) verhuisde. Ook de club European Club Brussels (stamnr 9333), dat nadien zijn naam veranderde in Jeunesse Belgo-Marocaine, speelde hier nog ; deze club bestaat al jaren niet meer.

RWDM Girls heeft momenteel een elftal in 2e provinciale (dat zou ik nu aan het werk zien) en 3e provinciale, naast meerdere jeugdploegen. Ook in 2e provinciale gaat het ze voor de wind: momenteel staat RWDM Girls tweede net achter Sjoeters Opwijk. Kans op promotie is dus erg groot. Saint-Michel bengelt dan weer helemaal onderin het klassement.

 

Je hebt helaas nu en dan mensen die groundhoppers niet echt genegen zijn… De conciërge van de Sippelberg hoort in die categorie. Vorig seizoen, toen ik Jeunesse Molenbeek kwam bekijken, kreeg ik van deze figuur al een verbod op fotograferen van de accommodatie na de wedstrijd. Niet fotograferen zonder toestemming van de gemeente, heette het. Goed, dan zou ik wel eens terugkeren mét een wedstrijd. Blijkbaar heb ik nogal een herkenbare kop die blijft hangen, want bijna een jaar na datum herkende de man me nog en kreeg ik nog voor de wedstrijd begon weer een fotoverbod. Ik weet niet of er vaak pers langskomt bij wedstrijden op dit niveau, maar dit begon me nu toch wel iets té absurd te worden, al besloot ik niet met de man in dialoog te gaan.

 

Het klasseverschil tussen beide teams was in de eerste helft enorm duidelijk. Saint-Michel kreeg de bal amper over de middenlijn, en RWDM Girls domineerde de wedstrijd. Het duurde tot bijna rusten voor de doelvrouw van RWDM Girls de eerste keer de bal mocht klemmen, en dat was dan nog een verloren bal die maar voor het oprapen lag eerder dan een doelpoging. De bal was quasi non-stop op de andere helft, Saint-Michel werd tegen op eigen helft teruggedrukt. Dat er niet snel een doelpunt viel ondanks zulk overwicht, was een half mirakel.

De doelvrouw van FC Saint-Michel blonk ook uit in onzekerheid. Misschien moet men toch eens een keeperstrainer aanwerven voor het dameselftal. Kort voor het eerste doelpunt zou vallen, mocht RWDM Girls een vrije trap nemen van behoorlijk ver. Toch trapte men die recht op doel. De keepster leek haast schrik te hebben van de bal en stak haar beide handpalmen naar voren om de bal zo te blokken, in plaats van die gewoon te pakken. De bal viel zo over doel in corner. Uit die hoekschop werd het bijna 1-0, maar de bal ging net naast de verste paal buiten.

De 1-0 kon niet uitblijven. Kort voor de rust, na een enorm dominante eerste helft, bereikt een diepe bal Sarah Dellevoet. Die is veel sneller dan de verdedigster van Saint-Michel, kan alleen op de doelvrouw af en plaatst de bal netjes in de linker benedenhoek. De doelvrouw stak haar voet nog uit naar de bal maar was te laat om die nog te stoppen ; misschien was duiken naar de bal een betere optie geweest.

Even nadien viel de 2-0: weer diepe bal op Sarah Dellevoet, die tot in het strafschopgebied kan lopen maar daar een verdedigster pal voor zich heeft. Die wordt echter heel simpel afgeschud met een kapbeweging, Dellevoet staat zo centraal voor doel met enkel de doelvrouw voor zich en de hoek maar voor het uitkiezen. De 2-0 verdwijnt in de rechter benedenhoek, de keepster stak opnieuw enkel haar been uit… 2-0 aan de rust, en in feite was het vooral vreemd dat die score niet hoger was opgelopen.

 

Ik kon intussen ook wat rondkijken rond het veld, en bleek dat RWDM Girls inderdaad een erg multicultureel gegeven is. Ik hou daarvan, en het is duidelijk dat deze club als sociaal project ook een zeer nuttige rol vervult.

Maar de zin om foto’s te maken van dit sportcomplex stak toch de kop op. Toen 1 van de (jeugd?)speelsters langs de lijn zei dat foto’s maken niet verboden is, en diverse andere mensen langs het veld me vertelden dat er elke wedstrijd foto’s en video’s gemaakt worden voor oa de sociale media-kanalen van de club, besloot ik mijn zin te doen en het sportcomplex op foto te zetten. En oh wee, zelfs enkele wedstrijdfoto’s te maken in de tweede helft. Omdat ik me, totaal ten onrechte, haast voelde alsof ik stiekem iets verkeerds aan het doen was, was die fotoronde een wat zenuwachtige bedoening en dat leidde me enigszins af van wat op het veld gebeurde na de rust.

En dat was een stuk evenwichtiger dan de eerste helft. Saint-Michel speelde nu beter mee, en kon geregeld op de helft van RWDM Girls komen opzetten. Het slaagde er zelfs in de aansluitingstreffer te scoren: 2-1!

Maar het slotakkoord was toch voor RWDM Girls, al moest het lang wachten op de verlossende goal. Circa 5 minuten voor tijd kreeg de defensie van St-Michel de bal niet weg na een Molenbeekse aanval, de bal valt in de voeten van Sarah Dellevoet, die van dichtbij in de verste hoek schiet: 3-1! Derde doelpunt meteen voor de Molenbeekse matchwinnaar.

 

En, cliché maar oh zo juist, soms moet je echt niet in de hogere reeksen zijn om goals van enorme klasse te zien. In de laatste minuut viel het soort doelpunt dat, indien het bij FC Barcelona of Chelsea vallen zou, de hele wereld had rondgegaan. Morgane, de kapitein van RWDM Girls, houdt de bal in de lucht met het hoofd (ze kopt de bal een 3-tal keren omhoog en houdt de bal zo in de lucht terwijl ze de verdedigster achter zich afhoudt) en kopt dan de bal opzij naar ploegmaat Selma, die zo alleen voor de doelvrouw wordt afgezonderd en de 4-1 binnentrapt. De assist verwacht je eerder op het hoogste niveau, maar zie: je hebt ook in de lagere reeksen soms hoogstandjes en fantastische doelpunten te bewonderen. Met dit juweeltje was de match meteen ten einde: 4-1, oververdiende zege voor een vooral voor de rust enorm dominant RWDM Girls. Een bezoek aan deze club was, op die aanvaring rond die foto’s na (maar dan kan de club niet aan doen) een zeer aangename ervaring, en zeker over te doen.

Vervolgens had ik 2 uur de tijd om me naar de andere kant van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest te begeven voor FC St-Michel (de mannenploeg) tegen Polonia Boitsfort. Ik hoopte in feite met de delegatie of met een speelster van Saint-Michel te kunnen carpoolen, maar toen bleek dat die eerst nog samen gingen eten in de kantine van de Sippelberg leek het me wijselijk om toch maar op safe te spelen en niet langer te wachten, maar het openbaar vervoer te nemen.

Dat bleek toch iets complexer dan men had uitgelegd. De metrorit tot halte Thieffry was op zich erg eenvoudig, maar het was behoorlijk lang wachten op de aansluitende bus die me tot bij “SportCity”, het sportcomplex van St-Pieters-Woluwe, zou brengen. Bovendien werd het een behoorlijk lange busrit… Ik zou uiteindelijk toekomen toen de partij al een half uur bezig was.

 

Over Saint-Michel weet U inmiddels alles, dus ook even een woordje over de tegenpartij. FC Polonia Boitsfort is, zoals de naam indiceert, een club van de vrij omvangrijke Poolse gemeenschap van Brussel. Talrijk inderdaad, wandel maar eens door bv St-Gillis en tel het aantal Poolse winkeltjes en cafeetjes maar eens. Het verbaast dan ook niet dat er meerdere Poolse clubs in Brussel zijn, maar Polonia is de enige die het liefhebbersvoetbal ontgroeide en in de provinciale reeksen van de KBVB uitkomt. Ook dat is nog vrij recent.

Polonia bestaat sinds 1986 en sloot dan aan bij de Vlaams-Brabants/Brusselse/Oost-Vlaamse reeks van liefhebbersverbond KAVVV. Thuishaven daar was diezelfde Sippelberg waar ik net vandaan kwam. De club was daar erg succesvol en won alles wat ze maar wilden winnen, waardoor een nieuwe uitdaging zich opdrong. In 2015 werd de stap gezet naar de KBVB. Meteen werd van de Sippelberg naar een neventerrein van het Drie Lindenstadion verhuisd en werd de clubnaam van Polonia Bruxelles (of Polonia Bruksela?) veranderd in Polonia Boitsfort. Stamnummer werd 9647. De overstap naar de KBVB werd vlot verteerd: in het eerste seizoen werd meteen promotie afgedwongen, en dus belandde de club meteen in 3e provinciale. Dat de club erg leeft bleek meteen: een groot spandoek aan de omheining van de zittribune, fanatiek supporterende en soms zelfs zingende fans (Poolse gezangen en kreten weerklonken met de regelmaat van de klok op de tribune) met jackets en sjaals van de club … De supporters vielen op, zowel visueel als verbaal. Voor St-Michel een zegen want veel fans heeft de club doorgaans niet, Polonia bracht een stuk meer mensen mee dan de doorsnee tegenstander, waardoor de imposante zittribune niet zo leeg leek als bij de doorsnee wedstrijd.

Die zittribune is een opvallend iets voor een club die heen en weer bengelt tussen 2e en 3e provinciale. Een imposant grote zittribune die plaats biedt aan 3000 mensen, met leuke houten bankjes, staat langs het veld. Enorm opvallend, er zijn clubs 3 of 4 reeksen hoger die zulk een tribune niet hebben … Enorm vreemd om zoiets in 3e provinciale te treffen.

Een blik op het veld maakt al duidelijk waarom die tribune daar staat. Langs het synthetisch veld ligt een atletiekpiste, en de anderskleurige lijnen die je doorgaans in het hockey treft op het veld maken duidelijk dat voetbal niet de enige sport is die op dit veld beoefend wordt. Inderdaad, ook atletiekclub White Star AC en hockeyclub Orée hebben hier hun thuishaven. Dit verklaart al enigszins waarom de gemeente zulk een tribune bouwde. Naar verluid werd hier vroeger ook aan paardenrennen gedaan. Natuurlijk staat die tribune er al erg lang, ik heb er geen weet van of de atletiekclub en hockeyclub er toen al waren. Ik hoorde achteraf in de kantine dat de zittribune mogelijks plaats zou ruimen voor een kleiner exemplaar, al weet ik niet of dat een gerucht is waar enige waarheid in zit of niet.

Naast dat hoofdveld met atletiekpiste eromheen en grote tribune ernaast, ligt er in dit sportcomplex nog een hockeyveld, er is een tennisclub gevestigd die een eigen kantine heeft, en er is een zwembad en sporthal waar ook een (vrij chique) kantine is. Die twee kantines worden overigens ook door de voetbalfans gebruikt, want een aparte kantine heeft St-Michel in dit sportcomplex niet.

Zoals reeds geschreven lokt Saint-Michel niet echt veel volk en ziet die enorme zittribune er doorgaans akelig leeg uit. Omdat Polonia behoorlijk wat volk meebracht leek dat deze keer relatief mee te vallen. De Poolse fans vielen de hele wedstrijd op met hun gezangen en kreten in het Pools ; of het om aanmoedigende kreten of vloeken ging, durf ik niet te zeggen. Vriendelijk waren de Poolse fans wél, en het cliché van de drinkgrage Polen werd door een paar mensen die hun bier mee de tribunes opnamen ook mooi bevestigd (dit betrof echter slechts enkelingen, en van enige dronkenschap was totaal geen sprake uiteraard). Ik polste bij enkele supporters en mensen van de club hoeveel toeschouwers de club thuis in Bosvoorde heeft. Iemand hield het op gemiddeld een 50-tal. Een ander persoon zei dat er soms maar 15 mensen komen, maar dat dat erg uitzonderlijk is ; soms komen er 80 tot 100 mensen kijken, soms zelfs 250! Ik zal eens een thuiswedstrijd van deze club moeten meepikken denk ik, ze hadden nu behoorlijk wat fans mee op verplaatsing dus het lijkt me wel de logica dat die thuiswedstrijden behoorlijk druk bijgewoond worden naar de normen van 3e provinciale…

Toen ik aankwam was het reeds 1-0, en vlak voor rust maakte St Michel er 2-0 van. De tweede helft besloot ik vooral te focussen op het fotograferen van het sportcomplex, gezien ik het eerste half uur gemist had had ik toch geen echt totaalplaatje van de wedstrijd kunnen opmaken. Bovendien wilde ik die toch wel bizar grote tribune graag vanuit alle hoeken en kanten op foto hebben. St-Michel zou uiteindelijk met 3-0 winnen, de derde goal zag ik dus wél en was alweer een erg fraai doelpunt dat je eerder in hogere reeksen zou verwachten: de doelman van Polonia stond erg ver uit zijn doel, 1 van de St-Michel-spelers had dat netjes opgemerkt en lobde vanop het middenveld zeer fraai in het doel. Naar het einde van de partij toe was er nog animo op de tribunes toen de Poolse fans bleven zingen en de kleinere aanhang van de thuisploeg besloot voor wat vocaal tegengewicht te zorgen met de gezangen “We are St-Michel, we are St-Michel!”. Leuk, en geen vanzelfsprekendheid in 3e provinciale.

Na de wedstrijd was het nog leuk verbroederen met de Poolse fans, en kreeg ik de eer om van de gerechtigd correspondent van St-Michel de clubhistorie van de thuisploeg in detail beschreven te krijgen, waarvoor uiteraard dank! Zo werd de ontgoocheling over het gemiste eerste half uur snel weggespoeld en ging ik toch voldaan naar huis. Bovendien, los van de wedstrijd, ben ik blij de rariteit van dit sportcomplex op foto te hebben: zulk een grote tribune verwacht je in 3e of 2e amateurklasse, niet in 3e provinciale. Ook de kantine (die eigenlijk bij het zwembad en sporthal hoort) was zeer chique.

Chique was trouwens ook het juiste woord om de omgeving te beschrijven. Een enorm contrast met het grootstedelijke St-Jans-Molenbeek waar ik ’s ochtends was voor RWDM Girls te zien spelen. De Woluwes zijn natuurlijk een beetje de groene long van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, en staan ook bekend als erg luxueuze residentiële buurten. Ik kan me ook voorstellen dat ze bij de duurste buurten van het hoofdstedelijk gewest horen om te wonen. In de omgeving van het stadion zag ik geen aan grootsteden typische hoogbouw en rijhuizen, maar vooral chique villa’s die je eerder op het platteland verwacht. De bus die me naar het stadion had gebracht passeerde ook een mooie vijver en heel veel groen. Dit is duidelijk een klassebuurt. Tegelijk stel ik mezelf de vraag hoe lang het zou duren, moest ik hier wonen, voor ik het beu zou zijn. Ik hou van de grootstad en die typisch grootstedelijke wijken met veel hoogbouw, drukte, … In een buurt als de wijk van het stadion van St-Michel, ver weg van het centrum van Brussel en met erg weinig te beleven in de omgeving van het stadion, zou ik vrees ik snel het gevoel verliezen nog in het Brussels gewest te vertoeven. Het was een leuk bezoekje, het stadion was heel erg leuk, de sfeer op de tribune en in de kantine ook, maar uiteindelijk ben ik wel blij weer terug naar het drukke stadscentrum te kunnen nadien… De Woluwes zijn een beetje atypisch voor het hoofdstedelijk gewest. Ieder zijn voorkeur natuurlijk, maar zelf zou ik in zo’n villa in die wijken al snel de drukte en de vele activiteiten van het stadscentrum missen. Zelfs buurten als St-Joost-ten-Node of St-Jans-Molenbeek, die voor de meeste mensen gelijkstaan met “verloederd”, vind ik toch gezelliger vertoeven dan zo’n rustige chique villawijk. Omdat die villawijk té rustig en té ver van de actie van de grootstad vandaan is, naar mijn mening. Maar goed, elk z’n beleving, en het bezoek aan St-Michel was zeker aangenaam.

Ook Polonia Boitsfort mag zich op een bezoekje van ondergetekende verheugen, ik ben benieuwd naar de sfeer van een thuiswedstrijd. Als dat een veelvoud is van de sfeer die ze in deze uitwedstrijd maakten, zou dat wel eens een erg leuke belevenis kunnen worden. Jammer dat de club op een neventerrein van het Drie Lindenstadion speelt eerder dan op het hoofdterrein.

 

Een re-visit aan RWDM Girls komt er ook quasi zeker nog eens, want ook dat was een erg leuke belevenis. Een geslaagde “double” dus, een leuke afsluiter van een vermoeiend maar leuk groundhopweekend.