5/3/2022 : KFC Sint-Lenaarts – KFC Turnhout : 0-0

 

Ik had deze zaterdag eigenlijk niets gepland, maar groundhopvriend D. kreeg het idee om een combo te doen met ’s namiddags in Nederland de wedstrijd Kozakken Boys – IJsselmeervogels, en ’s avonds in België de wedstrijd Sint-Lenaarts – Turnhout. Ik was meteen enthousiast, vooral over de Nederlandse affiche, en het idee om 2 wedstrijden op 1 dag te zien was uiteraard ook niet onaangenaam. We hadden voor de avondwedstrijd in België keuze tussen Royal Cappellen FC en KFC Sint-Lenaarts. De keuze zou uiteindelijk op die laatste vallen, omdat Cappellen makkelijker bereikbaar is per openbaar vervoer en er dus nog wel eens van zou komen, terwijl dit een buitenkans was om Sint-Lenaarts te bezoeken. Op Cappellen was ik al eens geweest maar dat was zo lang geleden dat ik er geen foto’s van had, maar wel erg goede herinneringen. Sint-Lenaarts had ik nog nooit bezocht, maar kon misschien een aangename verrassing worden. De keuze viel dus op Sint-Lenaarts.

Na een uiterst vermakelijke groundhop bij Kozakken Boys, die nipt IJsselmeervogels versloegen met 2-1, zetten we terug koers richting België en na een vlotte rit bereikten we Sint-Lenaarts ruimschoots op tijd voor de wedstrijd. Sint-Lenaarts is een klein dorp niet zo ver van Antwerpen, een deelgemeente van Brecht. Veel is er niet te zien, doch de kerk oogde erg fraai. We hadden voor de wedstrijd nog ruimschoots tijd voor een hapje, maar opnieuw werd het noodgedwongen fastfood. Daarmee hebben we ook de lokale kebabzaak netjes afgevinckt (zoals het in groundhoptermen heet, let op de in groundhopjargon gebruikelijke spelling met -ck). Puur qua gezonde voeding scoorden we deze dag erg slecht, want ook in Nederland eerder op de dag werd het noodgedwongen een frituurbezoek.

We kozen dus voor een wedstrijd in de 3de amateurklasse, oftewel niveau 5 van het Belgische voetbal. Sint-Lenaarts stond veilig middenin het klassement, maar tegenstander KFC Turnhout stond derde op 6 punten van leider RC Mechelen. Mits de nodige meeval kon Turnhout zich dus nog in het titeldebat mengen.

KFC Sint-Lenaarts draagt het stamnummer 1357, en speelt in de groen-gele kleuren.

Tegenstander KFC Turnhout is een grotere naam, met een veel grootser verleden, een grote naam die weliswaar is afgegleden naar het 5de niveau. De club, die stamnummer 148 draagt, werd opgericht in 1912 als Turnhout Sport, en is dus exact 110 jaar oud. In 1921 nam het de naam FC Turnhout aan, en in 1952 kwam daar de “K” van Koninklijke bij. Thuishaven van de club was van meet af aan het Villapark aan de Gierledreef, een erg fraai oud stadion waar ik nog ben geweest voor de club naar het huidige stadion in het Stadspark verhuisde. Dat stadion heb ik nog niet bezocht, maar ik betwijfel of het de charme van het authentieke Villapark kan benaderen. Misschien een idee om volgend seizoen eens te bezoeken? KFC Turnhout speelde in zijn lange bestaan 3 seizoenen in de hoogste reeks. De laatste keer dat dat gebeurde was in het seizoen 1963-1964 ; men wist toen wel het behoud af te dwingen maar diende verplicht te degraderen wegens een omkoopaffaire.
Een opmerkelijk feit is dat Turnhout een fusie onderging met de door henzelf opgerichte satellietclub. De club, die toen KV Turnhout heette, wilde in 2011 een B-elftal in competitie brengen, maar dat mocht toen nog niet van de KBVB (tegenwoordig zijn B-elftallen alomtegenwoordig). Er werd dan maar een satellietclub opgericht, FC Turnhout, met stamnummer 9563. Die club ging in de allerlaagste reeks, 4de provinciale, van start, maar wisten 3x op rij te promoveren terwijl het met “moederclub” KV Turnhout juist steil bergaf ging. In 2015 fuseerde KV Turnhout met haar eigen satellietclub, en werd de naam KFC Turnhout opnieuw aangenomen.

Het stadion van Sint-Lenaarts, middenin het dorp, is vrij klein maar zeker niet onaangenaam. Het stadion, dat geen naam lijkt te dragen, heeft aan de lange zijde net voorbij de ingang een grote kantine met daarnaast een hoger gelegen zittribune. Tijdens de wedstrijd zouden heel wat toeschouwers gaan staan onder die zittribune. Aan de lange zijde aan de overkant was een kleine overdekte staantribune met slechts enkele treden. Achter beide doelen was er niets. Wel is de kerk zichtbaar achter 1 van beide doelen, het is jammer dat de fraaie kerk niet beter verlicht was want anders had dit een mooi beeld gegeven.

 

We deden ons in de kantine nog tegoed aan enkele drankjes, waarbij ons opviel dat een soort gordijn de VIP-ruimte scheidde van de rest van de kantine. Niet zo lang voor de wedstrijd zou aanvangen, werd dat gordijn verwijderd waardoor de VIP’s zich noodgedwongen met het plebs zouden moeten mengen. Naar schatting 300 mensen woonden deze wedstrijd bij, waarvan een aardig aantal supporters uit Turnhout (al trok de club vroeger in tweede en derde klasse toch nog een pak meer volk dan nu).

Over de eerste helft kunnen we kort zijn: slechts 1 echte kans viel te noteren. Een Turnhoutspeler kon op doel af en van zeer dichtbij uithalen richting korte hoek, doch de hoek was erg scherp en de doelman van Sint-Lenaarts redde met een knappe reflex in corner. 0-0 aan de rust na een bijzonder matige eerste helft, waarin Turnhout wel de betere ploeg was maar zonder echt noemenswaardig doelgevaar op die ene grote kans na.

Ook in de tweede helft viel er lange tijd erg weinig noemenswaardig te beleven. De tweede helft was al over halfweg toen een Turnhoutspeler vanop afstand uithaalde richting rechter benedenhoek, de thuisdoelman redde echter en dook ook gepast in de voeten van een andere Turnhoutspeler om een reboundpoging in de kiem te smoren.

Iets later in de partij een schot van een Turnhoutspeler richting rechter benedenhoek, de bal strandde tegen de paal. Dichter bij een doelpunt waren we nog niet gekomen in deze wedstrijd.

Daarmee hadden we echter ook het laatste vermeldenswaardige wapenfeit van de wedstrijd gehad. En Sint-Lenaarts? Die hadden de hele wedstrijd geen vermeldenswaardige doelpoging. Een zeer slap schotje op doel dat de doelman maar voor het oprapen had (het soort ballen dat zelfs voor een training niet goed genoeg is) zorgde ervoor dat de Turnhoutse doelman toch even zijn handschoenen vuil diende te maken.

 

0-0 eindstand na een zeer kansarme wedstrijd. Gelukkig was het stadionnetje best aardig en hadden we eerder vandaag al een vermakelijke namiddag in Nederland gehad, waardoor we toch tevreden op de dag konden terugblikken. Turnhout schiet met dit punt echter bijzonder weinig op in het klassement. 

Bronnen geraadpleegd:

nl.wikipedia.org
www.kfct.be
www.kfcsint-lenaarts.be