22/5/2022 : VK Linden – KVE Drongen : 0-2
Het voetbalseizoen loopt bijna op zijn einde, maar vooraleer een streep onder het seizoen kan getrokken worden, moeten de laatste promotietickets nog verdeeld worden. In 1e provinciale is de interprovinciale eindronde nog aan de gang, waaraan clubs uit alle 5 de Vlaamse provincies deelnemen met 1 van de tickets voor de 3de amateurreeks (de laagste nationale reeks) als inzet. Namens Oost-Vlaanderen, waar Kalken, Aalter en Elene-Grotenberge rechtstreeks promoveerden, deden Mariakerke en Drongen mee aan de interprovinciale eindronde. Voorwaarde voor deelname aan die eindronde was een licentie voor het nationale voetbal, waardoor bijvoorbeeld Munkzwalm (dat boven Drongen eindigde maar die licentie niet had aangevraagd) niet aan de eindronde deelnam.
Dit weekend stonden de finales van de interprovinciale eindronde op het programma, de winnaar van Linden-Drongen zou dus naar nationale promoveren. Linden schakelde eerder al 2 clubs uit na strafschoppen, terwijl Drongen de eerste ronde was vrijgeloot en in de tweede ronde thuis nipt afstand nam van Zonhoven. Linden was dus al vrij diep moeten gaan om deze finale te bereiken, anderzijds hadden zij wel het thuisvoordeel.
Mijn groundhopmakker D. woont in Drongen en was er meteen voor te vinden om voor deze historische wedstrijd voor zijn dorpsclub naar Linden te reizen. En ikzelf was daar uiteraard ook voor te vinden, en gezien Drongen een deelgemeente van Gent is en ik de Gentse clubs (bijna) allen succes wens, hoopte ik ook op een Drongense zege. Aldus zetten we koers richting Linden.
KVE Drongen is het resultaat van een door de Stad Gent fel aangemoedigde fusie van 3 oudere clubs uit de deelgemeente. Vroeger was er VV Drongen Sport dat nadien de naam KVV Drongen zou aannemen (stamnummer 3851), FC Baarle uit de wijk Baarle (stamnummer 7594), en VK Luchteren uit de gelijknamige wijk (stamnummer 9090). Deze laatste 2 twee clubs fusioneerden in 1997 tot Eendracht Drongen 97 (stamnummer 7594). In 2003 fusioneerde deze club met het tot in de laagste reeksen van het provinciale voetbal afgegleden KVV Drongen en kwam de huidige club KVE Drongen tot stand, dat verder speelde met stamnummer 3851. De terreinen van geen van de oorspronkelijke clubs bestaan nog als voetbalterrein, de Stad Gent had de fusies in Drongen erg aangemoedigd en zorgde in ruil daarvoor voor een nieuw sportcomplex aan de Keiskant, sinds 2007 de thuishaven van de fusieclub. Noch KVE Drongen noch de voorgangers van de club hadden ooit nationaal voetbal gespeeld, bij een overwinning vandaag zou KVE Drongen dus geschiedenis schrijven door voor het eerst de poort naar het nationale voetbal open te beuken.
Drongen zal bij voetbalfans voorts wel een belletje doen rinkelen als het thuisdorp van Kevin De Bruyne. Elk jaar zakken internationale topclubs met hun jeugdploegen af naar Drongen voor de KDB Cup.
VK Linden, uit de gelijknamige deelgemeente van Lubbeek, draagt stamnummer 8522. Deze club heeft wel 1 seizoen in 3de amateurklasse gespeeld en kon dus voor de tweede keer in de geschiedenis naar het nationale voetbal promoveren.
De wedstrijd was oorspronkelijk gepland om 15u maar werd om onduidelijke redenen verplaatst naar 16u. Mijn makker D. en ik wijzigden onze plannen echter niet en namen al om 10u25 de trein van Gent naar Leuven. Bedoeling was daar eerst een maaltijd te nuttigen alvorens koers te zetten naar Linden per bus. Aangekomen te Leuven was er een soort straatmuziek die niet echt tot de verbeelding sprak, waardoor een restaurant of brasserie nabij het station niet meteen tot de mogelijkheden behoorde. De Royal viel daardoor dus af. We wandelden een kleine 10 minuten tot het beroemde Ladeuzeplein waar we in de… Royale De Luxe een maaltijd nuttigden met zicht op de prachtige universiteitsbibliotheek. De veggie balletjes met salade en frietjes mochten er zijn, en ondanks het vroege uur koos ik voor een mojito.
Nadien was het tijd om koers te zetten naar Linden. Omdat we toch erg vroeg waren, suggereerde D. om de tocht (zo’n 5 kilometer schat ik) te voet af te leggen. Ik had daar geen bezwaar tegen en dus wandelden we doorheen Kessel-Lo richting Linden via de Diestsesteenweg. Langs die steenweg ligt ook het atletiekstadion waar Daring Leuven (1 van de clubs die opgingen in fusieclub OH Leuven) nog voetbalde, waardoor D. nog een extra stadion op foto kon zetten. Naast dat atletiekstadion liggen ook de voetbalvelden die men Boudewijnstadion noemt, maar het is me niet geheel duidelijk welke club(s) hier hun thuiswedstrijden spelen.
Eenmaal aangekomen in Linden was het tijd voor een verfrissend drankje, tenslotte hadden we een klein uurtje gewandeld in volle zon. We spotten meteen het veld van VK Linden, dat middenin het dorp ligt, pal naast de kerk. Maar met nog 2 uur voor de aftrap wilden we eerst nog een lokale dorpskroeg vincken. Tot onze verbazing bleek er geen dorpskroeg te bestaan. Er was wel een parochiaal centrum, maar dat was gesloten, en verder was er geen enkel café in de omgeving te zien. Toch wel een kleine afknapper. De enige winkel in de buurt was een Spar-supermarkt, die echter ook al gesloten was. Een frisdrankautomaat naast de supermarkt was de enige oplossing, en dus werd het een Cola Zero uit de automaat. Toch wel een afknapper, een dorp zonder een enkel cafeetje. We besloten dan maar de kantine van het stadionnetje op het zoeken, terwijl de bus uit Drongen ook net de parking op reed. De spelersbus was voor de gelegenheid gevuld met niet enkel spelers maar ook supporters.
Het stadionnetje van Linden is erg basic: een kunstgrasveld met achter beide doelen en aan de ene lange zijde enkel onoverdekte staanplaatsen (geen trappen, dus van een tribune of iets dat daar op lijkt is geen sprake) en aan de andere lange zijde een wat hoger gelegen kantine met een kleine zittribune daarvoor. Dat die kleine zittribune houten bankjes had, maakte toch enigszins iets goed voor de voetbalnostalgicus die ik ben. Naast de kantine en zittribune stond een drankkraampje dat ironisch genoeg “Danny’s Pub” heette.
Terwijl D. en ik in de kantine nog enkele drankjes nuttigden, stroomde het volk binnen. Enkele deernes uit Drongen (vriendinnen of familie van de spelers, vermoedden we) hingen enkele spandoeken aan de omheining. De thuisclub had ook wat groen-witte ballonnen en vlaggen voorzien. Je merkte dus wel dat hier wat op het spel stond, al zou de sfeer toch vrij gemoedelijk blijven. Alles samen waren hier toch een 300 à 350 toeschouwers op deze beslissende wedstrijd afgekomen.
Ik verzamel voetbalsjaals, en hoewel ik wegens plaatsgebrek erg selectief ben in het kopen van extra sjaals, wilde ik van deze wedstrijd toch graag een sjaal van Drongen als souvenir. Ik vroeg net voor de wedstrijd aan de meegereisde Drongense fans of er geen sjaals te koop waren. 1 dame had een sjaal te koop, die ze echter pas na de wedstrijd zou afgeven. Goed genoeg wat mij betreft, dus we hadden een deal. De clubkleuren van Drongen zijn lichtblauw-donkerblauw, en in het logo (dat ook op de sjaals staat afgedrukt) staan twee vogels en twee sterren. De vrij aparte kleurencombinatie beviel me wel en ook het logo is zeker niet verkeerd.
Linden scoorde in de vorige eindrondewedstrijden erg vlot maar bleek defensief niet meteen stabiel, terwijl Drongen volgens D. moeilijk scoort maar defensief weinig weggeeft. Twee tegenpolen tegenover elkaar dus, als de info zou blijken te kloppen.
Al na 4 minuten kwam Drongen op voorsprong: een Drongense vrije trap belandde in de muur maar de aanval liep voort, en een voorzet vanop links werd aan de tweede paal door een volledig vrijstaande speler van dichtbij in doel getrapt. 0-1!
Hoewel Linden zeker goed meespeelde ging er weinig dreiging van uit, en bij de tweede Drongense voldragen aanval was het opnieuw raak: in de 19de minuut kwam dit keer vanop de rechterflank een voorzet die aan de tweede paal van dichtbij werd ingekopt. 0-2 en Drongen zat op rozen!
In de 26ste minuut kreeg Linden een vrije trap. Die ging over de muur maar ging naast de rechterpaal buiten.
Even later een mooie collectieve aanval van Drongen die resulteerde in een schot van zeer dichtbij, de Lindense keeper redde mooi en de bal werd ontzet in hoekschop. Bijna stond de 0-3 op het scorebord.
Wij hadden naast de zijlijn gezelschap van Franky Frans gekregen. De gewezen doelman van oa Charleroi en Harelbeke, die vele jaren 1 van de betere keepers in de hoogste afdeling was, was vandaag op post om zijn zoon Kevin, die het Drongense doel verdedigde, aan te moedigen. Ondanks de voorsprong voor Drongen en het feit dat de bezoekers veruit de beste kansen hadden tot dan toe, leek Franky enorm nerveus, nerveuzer wellicht dan voor een wedstrijd vroeger waarbij hij zelf in doel stond. Erg sympathieke man overigens.
Kort voor rust moest Kevin Frans voor het eerst echt in actie komen, toen hij een schot van Linden van onder de lat in corner moest boksen.
Net voor de rust werd het bijna 0-3, maar het Drongense schot ging net naast de verste paal buiten. We gingen rusten met een 0-2 voorsprong voor de bezoekers.
9 minuten ver in de tweede helft werd het alweer bijna 0-3: een speler van Drongen werd mooi alleen voor de doelman afgezonderd en schoot goed op doel, de Lindense keeper redde via de lat in hoekschop. Het cliché wil dat wie de kansen zelf niet afwerkt, nadien wel eens het deksel op de neus kan krijgen…
In minuut 59 een eerste echt grote kans voor Linden in de tweede helft: een speler kon van dichtbij op doel trappen, maar keeper Kevin Frans kon goed klemmen.
Het sein wel voor Linden om nu sterk te komen opzetten. Een schot krulde naast de rechterpaal buiten.
Vervolgens moest doelman Frans opnieuw een schot afblokken.
Nog even later kreeg Linden een grote kopkans maar de bal ging naast. De thuisploeg ging nu wel erg nadrukkelijk op zoek naar een aansluitingstreffer.
Drongen ging naarmate de klok verder tikte in hun voordeel dan toch op zoek naar de bevrijdende 0-3 en kwam daar ook even erg dichtbij: een Drongense speler won een duel en kon alleen op doel af, de thuisdoelman redde maar was wel uit zijn doel, en een andere Drongense speler kon van in het strafschopgebied richting doel trappen, een Lindense verdediger wist de bal nog voor de doellijn te keren. Tot twee maal toe in dezelfde fase stond de beslissende 0-3 bijna op het bord.
Drongen had de promotie nu zo goed als zeker binnen, en een speler van Linden kreeg dan ook nog eens een tweede gele kaart wegens protest. Met 10 man moest Linden in enkele minuten tijd nog 2x zien te scoren om verlengingen af te dwingen, en dat bleek een mission impossible te zijn. De thuisdoelman ging zelfs nog mee in de aanval bij een stilstaande fase (wat daar het nut van is bij 2 doelpunten achterstand ontgaat me), waarbij Drongen de bal heroverde maar men het naliet om vanaf de middenlijn richting lege doel te trappen. Het zou uiteindelijk een voetnoot zijn.
Nog net voor het laatste fluitsignaal stapte ik op de bezoekende fans af, en kreeg ik zoals beloofd mijn sjaal van Drongen. 10€ well spent, want dit was een erg mooi souvenir aan wat voor Drongen een historische dag bleek: de scheidsrechter beëindigde de wedstrijd en Drongen mocht gaan feesten. De club bereikt voor het eerst in de geschiedenis van het Drongense voetbal de nationale reeksen! Daarmee wordt Drongen de derde club van de Stad Gent, uiteraard na KAA Gent en KRC Gent.
Voor Linden rest er nog een herkansing: zij nemen het nog op tegen Rumbeke, dat gisteren al met 2-0 bij ASV Geel verloor. Terwijl Geel en Drongen dus zeker promoveren, mag ook de winnaar van Rumbeke-Linden zich opmaken voor de 3de amateurafdeling van het nationale voetbal.
Terwijl de spelers van Drongen de promotie vierden op het veld, zetten D. en ik terug koers naar Leuven station. We besloten niet op de Lijnbus te wachten en de tocht opnieuw te voet af te leggen. Met een sjaal rond de hals, weinig schaduw en een loden zon lijkt zo’n lange wandeling geen pretje, maar dat bleek erg goed mee te vallen, en een goeie 45 minuten later bereikten we weer het station van Leuven. Het was een erg leuk dagje uit en we hebben toch een mooi stukje Drongense/Gentse voetbalgeschiedenis mogen aanschouwen.
Bronnen:
nl.wikipedia.org
www.kvedrongen.be
www.vklinden.be